Nieuwsbrief 2e en 3e kwartaal 2018

vfonds logo 


Het was met recht een hele hete zomer, ook in het museum. Ondanks dat de weersomstandigheden soms van dien aard waren dat niemand dacht aan een museumbezoek hebben wij constante bezoekersstromen mogen ontvangen. Dat het ook nog eens enthousiaste bezoekers waren, bleek uit de vele positieve reacties, die we kregen.

Ondanks de hitte is er heel de zomer hard doorgewerkt aan de realisatie van het nieuwe vrijheidspaviljoen. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de Regiodeal die de provincie Zeeland met het rijk gesloten heeft kunnen we de geplande uitbreiding voltooien. Hierdoor krijgt de Slag om de Schelde eindelijk de plaats die het verdient. Door de koppeling met de Vier Vrijheden van President Franklin Delano Roosevelt kunnen we ook de verbinding leggen met het heden waar vrijheid en democratie helaas steeds opnieuw onder vuur liggen.

Voor de winter moet het paviljoen wind- en waterdicht zijn, waarna met de afwerking aan de binnenzijde van het paviljoen en de inrichting kan worden begonnen. Het nieuwe Vrijheidspaviljoen wordt het centrum van het museum en zal in oktober 2019 worden geopend voor het publiek. Tot die tijd kan uiteraard het huidige museum en het Bevrijdingspark normaal worden bezocht.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zeeland net als Brabant en Limburg bevrijd werd. In 1944 verdreven de geallieerden de bezetter, een jaar voordat de rest van Nederland de vrijheid herwon. Om deze reden zal op 31 augustus 2019 in Terneuzen het Nationaal startmoment worden gehouden waarmee in 2019 en 2020 wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd.  Het vrijheidsfestival in Terneuzen is het begin van een reeks van herdenkingen van de bevrijding van het grootste deel van Zeeland en West-Brabant, zoals elk najaar gebruikelijk is. 

In deze nieuwbrief leest u weer wat interessante feiten. Wij wensen u veel leesplezier toe en hou vooral onze socialmedia kanalen in de gaten, hier delen wij wekelijks informatie over de mooie projecten die het museum ontplooit. 


Vier instellingen conserveren en digitaliseren samen 260.000 pagina’s WO2-archief
Onderzoek doen naar Zeeland of Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog en kennis opdoen over verzet of de Communistische Partij van Nederland (CPN) in die periode? Vanaf volgend jaar wordt dat een stuk gemakkelijker. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland (BMZ), Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Regionaal Archief Nijmegen (RAN) en Verzetsmuseum Amsterdam (VMA) conserveren en digitaliseren namelijk samen, op initiatief van het Netwerk Oorlogsbronnen, bijna 34 meter (260.000 pagina’s) over deze onderwerpen.

Het programma voor het behoud van het papieren erfgoed Metamorfoze honoreerde de aanvraag van WO2-collecties deze zomer. Dit najaar gaan de eerste archieven onder de scanner. De bedoeling is dat ze in de loop van 2019 en 2020 online te raadplegen zijn.

De collectie van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is sterk persoonsgebonden. Het bevat dagboeken, persoonlijke archieven van ooggetuigen en poëziealbums. Maar ook overheidsarchieven zoals die van de Orde Dienst Zuid-Beveland en bedrijfsarchieven van bijvoorbeeld Scheldewerf Vlissingen. Tot de topstukken behoren originele documenten en fotoalbums van het Bataljon Zeeland. Deze militaire eenheid bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland meevochten voor de bevrijding van de rest van Nederland en West-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bataljon uitgezonden naar Nederlands-Indië. 

Pistool Arthur Seyss-Inquart duikt op bij Bevrijdingsmuseum
Het pistool van Arthur Seyss-Inquart, in de oorlog de rijkscommissaris voor bezet Nederland, is opgedoken bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Het wapen is afkomstig van nabestaanden van een Nederlander die als 27-jarige als tolk in dienst was getreden van de geallieerden.

Wekelijks krijgt het Bevrijdingsmuseum Zeeland wel schenkingen aangeboden, waarachter vaak bijzondere verhalen schuilgaan. Het komt echter maar zelden voor dat er kan worden gesproken van een historische vondst. Arthur Seyss-Inquart was de hoogste vertegenwoordiger in Neder­land van de Duitse bezetter. Het behoeft geen commentaar dat zijn persoonlijke eigendom­men van groot historisch belang zijn. Daarom heeft het Bevrijdingsmuseum Zeeland besloten het object over te dragen aan het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg. Het NMM heeft in zijn collectie o.a. het uniform van Seyss-Inquart. Wilt u het complete verhaal lezen achter dit bijzondere object, klik dan hier

Sherman M4A3(105) afgeleverd bij onze werkplaats
Op donderdag 30 augustus werd onze Sherman M4A3-105 tank gestraald en gespoten afgeleverd bij onze werkplaats. Deze zwaargehavende Sherman M4A3-105 tank vormt een mooi contrast met het gerestaureerde exemplaar verderop in het Bevrijdingspark. Dit geeft een goede indruk hoe het er in een tankslag aan toeging. Dank aan de De Nooijer Stralen & Conserveren BV , Overlasko Konstruktie B.V. en Kraanverhuur Melis. Komende tijd zal de tank door onze conservatoren/restauratoren weer geassembleerd worden, waarna ook dit exemplaar een mooie plaats krijgt in het Bevrijdingspark.

Mallard Wandeltocht 2018 | Inschrijven gestart
Dit jaar, op zaterdag 27 oktober a.s., organiseert het wandeltochtcomité van het Bevrijdingsmuseum de 9e editie van de “Mallard Wandeltocht”. Een leuke bijkomstigheid is dat de Westerscheldetunnel tolvrij is op deze dag!

Zowel jong als oud, onervaren, ervaren en zeer ervaren lopers kunnen op deze dag ondervinden dat Zeeland meer heeft dan strand alleen. Er kan worden gekozen uit vier verschillende wandelroutes. Dit jaar zijn een aantal routes aangepast. De jongere deelnemers (< 12 jaar) zullen met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam worden gebracht en de tocht van 6 kilometer terug lopen. Om verzekerd te zijn van vervoer zullen zij zich op tijd moeten aanmelden i.v.m. een beperkt aantal zitplaatsen.

Meer informatie vindt u op de website van de wandeltocht, ook bestaat de mogelijkheid om u direct in te schrijven. 

Niet Weggooien
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken er bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren mocht het Bevrijdingsmuseum heel wat schenkingen ontvangen. Een van deze objecten willen we er in deze nieuwsbrief uitlichten. Wist u trouwens dat wij iedere maand een object uit de collectie op onze website publiceren? 

Leest u bijvoorbeeld het verhaal eens over de objecten die als ‘klein verzet’ werden geproduceerd in de oorlogsjaren.