Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015

Hierbij bieden wij u onze eerste nieuwsbrief over 2015 aan. Dit jaar vieren wij op 5 mei dat wij in Nederland alweer 70 jaar in vrijheid kunnen leven. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende echter niet dat er een einde kwam aan oorlogen in de wereld. Helaas moeten wij dit nog dagelijks ervaren. Daarom blijft het belangrijk om ons op deze dag te bezinnen op het belang van vrede en vrijheid en ons te realiseren dat vrede en vrijheid kwetsbaar zijn. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Opdat wij hen niet vergeten. 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie Zeeland op vrijdag 9 januari 2015 deelde Commissaris der Koning Han Polman het Zeeuws Compliment uit aan bedrijven en organisaties die iets bijzonders presteren voor Zeeland en daarmee een positieve uitstraling op het imago van Zeeland hebben. De complimenten gingen naar (op de foto van links naar rechts) Theater De Wegwijzer uit Nieuw- en Sint Joosland met zijn eigenzinnige programmering, de ZLM als beste werkgever van Nederland 2014 en het Bevrijdingsmuseum, voor de opzet/uitbreiding van het museum en het organiseren van de 70ste herdenking van de Slag om de Schelde. 

Afgelopen tijd is er weer veel werk verzet door onze vrijwilligers t.b.v. de uitbreiding van het museum. Zo is er veel werk verzet bij ons bus transferium, meer dan 5.000 tegels van 100 kilo per stuk werden hier door de vrijwilligers gelegd. Verder is de binnenzijde van ons depot / restauratiewerkplaats flink onder handen genomen. Inmiddels is de lente begonnen, dus zullen we ook weer verder gaan met de realisatie van het Bevrijdingspark. 

De start van de realisatie van de Liberation Route Europe in Zeeland komt nu snel dichterbij. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de uitvoering van de markeerpunten en het overleg met de verschillende Zeeuwse gemeenten. Een proefopstelling is reeds te zien in het nieuw te realiseren Bevrijdingspark. De eerste markeerpaal zal naar verwachting op 5 mei worden onthuld. 

Meer hierover vindt u in onze volgende nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook / Twitter….. Hier zullen wij u regelmatig voorzien van een update.

 

Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten
Voor de ‘Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten: behoud, beheer en beleving’ zijn 17 inzendingen uit de Provincie Zeeland binnengekomen. Projectleider Janneke de Wit is verheugd over dit mooie aantal: “Geweldig dat oorlogsmonumenten zo in de belangstelling staan en dat zoveel gemeenten, organisaties en particulieren zich daar hard voor maken”.

Nominaties
“De kwaliteit van de inzendingen is hoog. Het viel de juryleden niet mee om uit alle aanmeldingen vijf genomineerden aan te wijzen. Uiteindelijk is ervoor gekozen om vooral monumenten met een hoge burgerparticipatie en betrokkenheid in de schijnwerpers te zetten”, aldus De Wit. De volgende monumenten zijn genomineerd: Domburgse Oorlogsmonumenten, Oorlogsmonument Hoedekenskerke, Frans militaire ereveld Kapelle, Herdenkingsmonument 1940-1945Koudekerke en Herdenkingsomgeving Park Toorenvliedt Middelburg.

Prijsuitreiking
Op 21 april worden tijdens een bijzondere avond in Bevrijdingsmuseum Zeeland de genomineerden voorgesteld en kort geïnterviewd. De jury wijst die avond de winnaar aan. De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bestaat uit een trofee en een stimuleringsbijdrage van €1000,-.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Zeeland en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland organiseren de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding, die dit jaar in Vlissingen wordt gehouden. Doel van de prijs is om het beheer en behoud van oorlogsmonumenten te stimuleren om zo monumenten en hun betekenis ook in de toekomst levend te kunnen houden.

Symposium Inundatie Walcheren 1944
Op 22 april organiseert het Bevrijdingsmuseum samen met o.a. het Nationaal Comité 4/5 mei, het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Bibliotheek en de UCR een symposium over de Inundatie van Walcheren en de gevolgen daarvan. Sprekers zijn Tobias van Gent, Kees Slager, Johan van Cranenburgh en Jan Willem Bosch. 

Aanmelden kan via het Zeeuws Archief, klik hier voor meer informatie. 

Nationale Viering van de Bevrijding
De Provincie Zeeland is op 5 mei 2015 gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing wordt dit jaar gehouden door de Israëlische schrijver David Grossman. Na de 5 mei lezing wordt het Bevrijdingsvuur (op het Bellamypark) ontstoken door onze minister President Rutte. Het Bevrijdingsmuseum zal de hardlopers die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Zeeland brengen met een aantal historische voertuigen begeleiden naar het hoofdpodium.

Symposium ‘Relevantie voor de toekomst’

De Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, waar het Bevrijdingsmuseum participant van is, organiseerde op 31 maart j.l. in het Museon in Den-Haag een vaksymposium met als thema Relevantie voor de toekomst: Musea en herinneringscentra 40-45 in een veranderende samenleving. Ca. 200 vakgenoten uit het WO2-erfgoedveld bespraken o.l.v. dagvoorzitter Clairy Polak de toekomst, de posities van grote partijen als SMH 40-45, NIOD, Nationaal Comité en Oorlogsgravenstichting en de samenwerking die in het verschiet ligt.

Tentoonstelling Schieten tegen het Vergeten | Fotografie in Zeeland tijdens WOII
Unieke foto's van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland, genomen door moedige Zeeuwen die soms hun leven waagden voor het vastleggen van de oorlog in beeld. In het Zeeuws Museum in Middelburg is t/m 22 november de tentoonstelling 'Schieten tegen het Vergeten' te zien.

In Schieten tegen het Vergeten staan de foto’s van een aantal Zeeuwen centraal. Ondanks de risico’s hebben zij ieder op eigen wijze hun omgeving ten tijde van de bezetting vastgelegd. Ze fotografeerden bijvoorbeeld razzia’s voor de Arbeitseinsatz of een V2-transport; verdekt opgesteld vanuit een portiek of vanachter het raam van een woning. Gewapend met een camera probeerden ze daarmee het vergeten tegen te gaan. 

Het Bevrijdingsmuseum heeft uit de collectie van het Verzetsmuseum Friesland de foto’s van Jo Vissers uit Goes in bezit gekregen. Deze fotos, die allemaalzijn gemaakt in de provincie Zeeland, passen beter in de collectie van het Bevrijdingsmuseum. Aldus de conservator van het Friese museum, Hans Groeneweg. Deze foto’s zijn nu tijdelijk uitgeleend aan het Zeeuws museum. Volgens Kees Traas van het Bevrijdingsmuseum geven de foto's een uniek tijdsbeeld. "Het is niet zomaar één foto, maar soms een hele serie. Vissers durfden bijvoorbeeld ook heel dichtbij te komen. Dat vind ik uniek." 

'Niet weggooien'
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken namelijk bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren mocht het Bevrijdingsmuseum heel wat schenkingen ontvangen, één van deze objecten willen we er in deze nieuwsbrief uitlichten. Wist u trouwens dat wij iedere maand een object uit de collectie op onze website publiceren?

Uniformjas | Lt.Kol J.J. van Oort 

Het OVW-bataljon 2-14 RI is voortgekomen uit Wachtbataljon II, dat in oktober 1944 was ontstaan uit de Binnenlandse Strijdkrachten en bewakingstroepen uit de provincie Zeeland. Na de opleiding in Fournes (Frankrijk) werd het bataljon ingezet in België en Duitsland waar het o.a. de opmars meemaakte naar Hamburg.

Terug in Nederland werd het gelegerd te Haarlem. Via Engeland, waar het bataljon werd voorzien van de noodzakelijke uitrusting, vertrok het op 12 oktober 1945 met de boot (“Alcantara”) naar Indië. Op 11 februari 1948 kwam het bataljon met de “Johan van Oldenbarneveldt” terug aan in Amsterdam.  

Commandant van het Bataljon was Luitenant Kolonel J.J. van Oort. Het Bevrijdingsmuseum heeft meerdere objecten van de heer van Oort in de collectie zitten. Eén van de objecten is zijn uniformjas en waar hij mee afgebeeld staat in het boek van Pater van de Vrande “Ons Groot Avontuur”. 

Het gehele verhaal lezen? Klik hier!


vfonds logo

facebook