Nieuwsbrief 3e kwartaal 2016

vfonds logo 

Hierbij bieden wij u onze derde nieuwsbrief over 2016 aan. Inmiddels is de vakantieperiode weer achter de rug en wij hebben weer veel binnen- en buitenlandse bezoekers mogen ontvangen die onze prachtige provincie als vakantiebestemming hadden uitgezocht. 

Een leuke constatering is dat het Bevrijdingspark Zeeland enorm aanslaat. Sinds de opening van de noodkerk van Ellewoutsdijk op 22 april jl. hebben wij het park voor het publiek opengesteld. Buitenom de overweldigende reacties hebben we ook goede tips binnen gekregen. Komende tijd zullen er daarom nog wat infrastructurele aanpassingen worden verricht. 

Het park en de (nood)kerk kunnen voor allerlei functies worden gebruikt. Zo heeft op zaterdag 17 september jl. het eerste echtpaar elkaar het ja-woord gegeven in de noodkerk! Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.

Afgelopen kwartaal zijn er veel werkzaamheden verzet.  Zo is de (ver)bouw van ons depot/ bus transferium bijna volledig afgerond. Begin oktober zal het voorterrein nog van straatwerk worden voorzien en dan zijn de werkzaamheden op deze locatie voltooid. 

Verder is de restauratie van een van onze Sherman Tanks weer opgepakt. Zo is de tank volledig (in onderdelen) gestraald en gespoten. Wij danken Overlasko Constructie B.V. & de Nooijer Stralen en Conserveren B.V. voor dit staaltje vakwerk! Inmiddels is er gestart met het opnieuw assembleren van de tank. Zoals het er nu naar uitziet zal dit imposante voertuig dit jaar nog geplaatst worden in het Bevrijdingspark.

Van 27 oktober tot 3 november zal in de Provincie Zeeland en (west)Brabant voor de eerste keer een jaarlijkse herdenkingsweek worden georganiseerd voor de Slag om de Schelde. Eén van de activiteiten is de Mallard Wandeltocht, waarvoor u zichzelf kunt inschrijven! Voor de overige activiteiten kijkt u verderop in onze nieuwsbrief. Een aanrader is de Canadays Lecture die in de avond (gratis) bij te wonen is in Bergen op Zoom!

Wij wensen u veel leesplezier toe!

Canadays 

canadays

Canadays is een programma van activiteiten dat in het najaar van 2016 in de provincie Zeeland en in Bergen op Zoom plaats vindt. Deze activiteiten hebben tot doel de Canadese inspanningen in Nederland tijdens WO2 voor het voetlicht te brengen en die inspanningen te verbinden met het heden. Dit laatste juist ook om de jongere generaties bewust te maken en te houden dat onze vrijheid grote offers heeft gevraagd en ook heel kwetsbaar is. De komende jaren worden de Canadays activiteiten verder uitgebouwd. Voor een overzicht van het totale programma voor 2016 kunt u hier klikken.

Canadays Lecture

bergen op zoom

Vrijheid is normaal, maar niet vanzelfsprekend. De lezing richt zich op de grote verantwoordelijkheid die de thema’s vrijheid en vrede van iedereen, jong en oud, vragen. De inhoud is nauw verbonden met het einde van WO2 en de rol die Canada daarbij voor ons land heeft vervuld. We willen met de lezing een breed spectrum aan mensen bereiken. Van jong tot oud en met uiteenlopende achtergronden en overtuigingen. De lezing wordt verzorgd door aansprekende lezers, die internationaal aanzien genieten: mevrouw Marlies Allewijn, auteur van het jeugdboek ‘Ze was 16’ en generaal b.d. Mart de Kruif, oud commandant Landstrijdkrachten. Oud senaatvoorzitter de heer Fred de Graaf is gespreksleider tijdens de lezing. De lezing krijgt vorm door samenwerking met de Canadese ambassade.

Aanmelden voor 15 oktober a.s. via: www.bergenopzoom.nl/canadays


Mallard Wandeltocht 2016 | Inschrijven gestart
Dit jaar, op zaterdag 29 oktober a.s., organiseert het wandeltochtcomité van het Bevrijdingsmuseum de 7de editie van de “Mallard Wandeltocht”. Een leuke bijkomstigheid is dat de Westerscheldetunnel tolvrij is op deze dag!

Zowel jong als oud, onervaren, ervaren en zeer ervaren lopers kunnen op deze dag ondervinden dat Zeeland meer heeft dan strand alleen. Er kan worden gekozen uit vier verschillende wandelroutes. Dit jaar zijn een aantal routes aangepast. De jongere deelnemers (< 12 jaar) zullen met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam worden gebracht en de tocht van 6 kilometer terug lopen. Om verzekerd te zijn van vervoer zullen zij zich op tijd moeten aanmelden i.v.m. een beperkt aantal zitplaatsen.

Meer informatie vindt u op de website van de wandeltocht, ook bestaat de mogelijkheid om u direct in te schrijven. 

 Eerste huwelijk voltrokken in Bevrijdingspark Zeeland 

artikel pzc 19092016

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland heeft op zaterdag 17 september voor de eerste keer een huwelijk mogen verzorgen. Het stralende echtpaar gaf elkaar om 15.00 uur volmondig het ja-woord in de noodkerk van Ellewoutsdijk. 

Patrick Caljouw (bruidegom) is al sinds 2008 als vrijwilliger betrokken bij het Bevrijdingsmuseum. Hij had altijd tegen zijn vrouw Maike gezegd: “Ik trouw met je wanneer de noodkerk in het Bevrijdingspark af is”. Onder het toeziend oog van 35 gasten en tientallen belangstellenden werd het huwelijk voltrokken door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Borsele. Zoon Noud (2 jaar) gaf de ringen aan het echtpaar, waarna het gezelschap zich verplaatste naar restaurant Oranjeplaat. 

De noodkerk is in 1946 gebouwd als tijdelijke oplossing omdat de oorspronkelijke kerk van Ellewoutsdijk tijdens de Slag om de Schelde volledig was verwoest. 

De kerk heeft dienstgedaan van het moment van gereedkomen in 1946 tot 22 april 1951. Toen werd de nieuwe kerk in het dorp geopend. De noodkerk was dus overbodig en werd gekocht door de familie Allemekinders uit Baarland (agrariërs). Hier heeft de voormalige kerk tot juni 2015 nog dienstgedaan als landbouwschuur /wagenhuis. Op vrijdag 22 april 2016 (exact 65 jaar nadat de laatste dienst in de noodkerk plaatsvond) werd de kerk weer officieel in gebruik genomen. 

Toen de noodkerk nog in Ellewoutsdijk stond werden er zeven huwelijken in voltrokken. Patrick en Maike zijn de eerste die elkaar het ja-woord gaven in de noodkerk op zijn huidige locatie, namelijk bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Vanaf heden is het dus mogelijk om deze kerk te gebruiken als bijzondere trouwlocatie! 

Bijzondere Zeeuwse Verhalen 
Bijna wekelijks wordt de collectie aangevuld met nieuwe en unieke objecten. Dit keer een verhaal uit Zeeuws Vlaanderen. Hulst werd op 20 september 1944 bevrijd door de 1ste Poolse Pantserdivsie  onder commando van Generaal Stanislaw Maczek. 

Poëziealbum | Denise Wauters, Hulst 
Op 24 december 1925 werd Denise Marie Louise Wauters geboren te Hulst. Zij was de dochter van Robert Wauters en Marguerite IJsebaert. Denise woonde met haar ouders en zus Mariette aan de Steenstraat 25 te Hulst. 

Robert Wauters was, samen met zijn broer Louis, brouwer. Hun brouwerij was “de Halve Maan” uit Hulst. Het bier werd gebrouwen onder de naam “Java Bier”. Heden ten dage wordt er weer gebrouwen, maar nu onder de naam “Zuiver Zeeuws”.

Denise volgde tijdens de oorlogsjaren een opleiding tot “Huishoudkundige voor inrichtingen” op de huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Bij haar opleiding kreeg ze een kookboek (zie afbeelding), wat in 1942 gedrukt is op ‘oorlogspapier’. Er zit ook een bijlage in met raadgeving uit deze tijd. Hoe je toch van niets iets op tafel kon zetten en waar je voedingstechnisch gezien op moest letten. Natuurlijk leerden de leerlingen in die tijd niet echt koken om de doodeenvoudige reden dat er niks was om te koken. Ze moesten de recepten uit hun hoofd leren en dan in hun eigen kookschrift uitschrijven. 

Ondanks dat het oorlog was had Denise toch wel goede herinneringen aan deze tijd en dan vooral aan 1944 en 1945.

Klik hier om het complete verhaal te lezen.