Nieuwsbrief 2e kwartaal 2017

vfonds logo 

Hierbij ontvangt u onze tweede nieuwsbrief van 2017. De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent dat vele tienduizenden vakantiegangers uit binnen- en buitenland naar de Zeeuwse kust zullen trekken. Wij zijn er weer klaar voor om hen te kunnen ontvangen! Kijk trouwens ook eens op de vernieuwde website van VVV Zeeland om te zien wat er nog meer in Zeeland te beleven is.

Afgelopen tijd hebben we weer meegewerkt aan verschillende evenementen in onze provincie. Zo werkten wij mee aan de dodenherdenking in Borssele, het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, de dag voor gehandicapten in Oostdijk, de pinkstermarkt in Heinkenszand en de Zeeuwse Veteranendag te Middelburg.

Er is er weer enorm veel werk verzet door onze vrijwilligers. Het Bevrijdingspark is helemaal ‘zomer klaar’ gemaakt; verder werd er onderhoud uitgevoerd aan het wagenpark zodat alles tijdens de evenementen waar wij aan deelnamen goed functioneerde. Enkele weken geleden werd in het Bevrijdingspark de lamp bevestigd op de ijzeren lichtopstand, zodat deze nu compleet is. Van de heer Bos uit Gelderland kregen wij een doos porseleinen isolatoren, nodig voor de afronding van de telefoonpalen in het park. Deze zullen deze zomer, samen met de lantaarns, worden bevestigd aan de palen.

Van 22 tot 29 oktober zal in Zeeland en in (west) Brabant voor de tweede keer een herdenkingsweek worden georganiseerd ter herdenking van de Slag om de Schelde. Meer informatie over deze herdenkingsweek vindt u binnenkort op onze website. 

Wij wensen u veel leesplezier en niet te vergeten een prachtige zomer toe! 

Restauratie Sherman Tanks
Zoals u wellicht nog weet werden er op 6 juni 2015 twee Shermantanks overgedragen aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland. De voertuigen hadden de laatste jaren dienst gedaan als schietdoel. De eerste Sherman werd op 20 december 2016, na een vakkundige restauratie van 18 maanden op zijn definitieve plaats gezet in het Bevrijdingspark Zeeland.

Inmiddels zijn we al volop bezig met de restauratie van de tweede Sherman tank -type M4A3(105). Momenteel ligt deze tank geheel uit elkaar en zijn onze vrijwilligers bezig met het vervaardigen en bevestigen van ontbrekende onderdelen. Hierna wordt de tank naar de straler/spuiter gebracht, waarna alles bij terugkomst weer zal worden geassembleerd in onze werkplaats.

 

Kinderen WO II-piloot krijgen na 74 jaar vaders reddingsvest in handen
Bob Olbinski en zijn zus Jean Williams uit Arizona, Verenigde Staten, waren nog nooit in Nederland of Europa geweest. Laat staan dat ze weet hadden van het bestaan van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.  Nu wel. Ze hadden dan ook een bijzondere reden om op het vliegtuig te stappen. 

Het museum is namelijk in het bezit van een reddingsvest van hun vader Robert J. Olbinski, piloot van een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte nabij Wilhelminadorp. Vier bemanningsleden kwamen om het leven, maar Olbinski, destijds 24 jaar oud, en enkele anderen overleefden. Ze werden gevangen genomen door de Duitsers. Olbinski liet zijn reddingsvest achter. Het belandde in een café in Wilhelminadorp, waar het jarenlang op zolder lag. Nico van de Walle uit Wilhelminadorp zorgde er uiteindelijk voor dat het vest in de jaren negentig bij het Bevrijdingsmuseum belandde.

Menno Polderman uit Heinkenszand heeft de afgelopen twee jaar uitgezocht wat zich op die dag in juni 1943 afspeelde. Hij ging op onderzoek uit naar aanleiding van een pilotenjas die zijn opa destijds had gevonden en wist nabestaanden van de bemanning te traceren, onder wie ook de familie Olbinski. Die was enorm verrast dat het reddingsvest van hun vader al die tijd bewaard is gebleven. ,,Tot twee jaar terug wist niemand van het bestaan af", zegt Bob Olbinski. 

Dinsdag 20 juni 2017 hadden hij en zijn zus het vest voor het eerst in hun handen, een ontroerend moment voor het tweetal. Niet alleen staat de naam van hun vader er op, hij heeft er zelf met pen zijn bijnaam 'Obie' op geschreven. Ook zijn bloedvlekken zichtbaar, aangezien de piloot een schotwond in zijn schouder had. ,,En dat terwijl hij bang was voor bloed", vertelt dochter Jean Williams. ,,Hij durfde daarom niet naar zijn knie te kijken omdat hij dacht dat die open lag. Dat bleek een schaafwond te zijn, de wond in zijn schouder had hij nog niet eens opgemerkt." 

Lees verder het complete artikel van Luc Oggel in de Provinciale Zeeuwse Courant door hier te klikken


Mallard Wandeltocht 2017
Op  zaterdag 28 oktober a.s., organiseert het wandeltochtcomité van het Bevrijdingsmuseum de 8ste editie van de “Mallard Wandeltocht”. Een leuke bijkomstigheid is dat de Westerscheldetunnel tolvrij is op deze dag!

Zowel jong als oud, onervaren, ervaren en zeer ervaren lopers kunnen op deze dag ondervinden dat Zeeland meer heeft dan strand alleen. Er kan worden gekozen uit vier verschillende wandelroutes. Dit jaar zijn een aantal routes aangepast.

De jongere deelnemers (< 12 jaar) zullen met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam worden gebracht en de tocht van 6 kilometer terug lopen. Om verzekerd te zijn van vervoer moet er op tijd worden aangemeld  i.v.m. een beperkt aantal zitplaatsen.

Meer informatie vindt u op de website van de wandeltocht, ook bestaat de mogelijkheid om u daar direct in te schrijven. 

Niet Weggooien 
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken namelijk bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren mocht het Bevrijdingsmuseum heel wat schenkingen ontvangen. Een van deze objecten willen we er in deze nieuwsbrief uitlichten. Wist u trouwens dat wij iedere maand een object uit de collectie op onze website publiceren? 

Een bijzondere schenking die wij onlangs aan de collectie mochten toevoegen zijn de Canadese speelgoed jeeps van mw. B. (Bets) Snikkers-van Riet die zij in oktober 1944 van een Canadese soldaat kreeg in het Zuid-Bevelandse plaatsje Waarde. U kunt dit verhaal lezen door hier te klikken.