Nieuwsbrief 4e kwartaal 2017

vfonds logo 


Allereerst willen wij van de gelegenheid gebruik maken om u heel fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en een gezond en succesvol 2018 toe te wensen! Als trouwe lezer van onze nieuwsbrief weet u dat wij ook in de afgelopen maanden weer niet hebben stilgezeten en ook dat we terug mogen kijken op een succesvol jaar. Uiteraard staan er volgend jaar ook weer heel wat mooie en inspirerende activiteiten op het programma; daarover meer in de volgende nieuwsbrief. 

Van 21 tot 28 oktober werd in Zeeland en (West) Brabant voor de tweede keer een herdenkingsweek georganiseerd ter herinnering aan de Slag om de Schelde. Gedurende deze week waren er verschillende activiteiten in de Provincie Zeeland en op de Brabantse Wal. Bij het Bevrijdingsmuseum werd de week gestart met de voorstelling 'Toe, vertel noe is...', een voorstelling, geschreven door Jopie Minnaard, destijds woonachtig in Ellewoutsdijk. Dit dorp had het zwaar te verduren in de laatste weken van de oorlog. Nog geen week later stond er weer een voorstelling op het programma, dit keer van de Vlaamse muziekgroep Borsalino met als titel “Gezongen verhalen over de Tweede Wereldoorlog”. Beide voorstellingen waren een succes.

Verder organiseerden wij op de laatste zaterdag van oktober natuurlijk weer de jaarlijkse Mallardmars met de bijbehorende herdenking op de Sloedam. De historische rit met legervoertuigen trok ook dit jaar van Nieuwdorp richting de Sloedam om vervolgens door te rijden naar Vlissingen voor de herdenking bij Uncle Beach.

De herdenkingsperiode van de Slag om de Schelde, nu 73 jaar geleden, werd afgesloten met een speciale kerkdienst in onze noodkerk, het kerkje van Ellewoutsdijk dat nu in het Bevrijdingspark Zeeland staat. Deze dienst werd georganiseerd door de kerkgemeenschap DEO (Driewegen, Ellewoutsdijk en Ovezande) samen met de kerkgemeenschap van Nieuwdorp. 

Tenslotte een bijzonder woord van dank aan al onze vrijwilligers en verder iedereen die dit jaar heeft bijgedragen aan het succes van het Bevrijdingsmuseum Zeeland!

Wij wensen u veel leesplezier toe en kijken uit om u in 2018 weer verder te informeren over de activiteiten die wij, wellicht samen met u, zullen ontplooien.

 

Bevrijdingsmuseum bezorgt Zeeuwse verzetsheld Jaap Rus een onvergetelijke dag 

 

Op woensdag 20 december bracht de Zeeuwse Verzetsheld Jaap Rus een bezoek aan de musical Soldaat van Oranje in Katwijk. In de Tweede Wereldoorlog zat Jaap zelf in het verzet.

Tijdens de recente november-herdenkingen van de bevrijding sprak de heer Rus met Gert-Jan de Rooij van het Bevrijdingsmuseum (tevens Zeeuws vertegenwoordiger van de Royal British Legion) en daarbij kwam ook deze bijzondere musical ter sprake. Toen bleek dat de inmiddels 94-jarige Rus hiervan nog nooit een voorstelling had gezien, trad Gert-Jan in contact met de productiemaatschappij om te kijken of er iets speciaal voor de “Zeeuwse Soldaat van Oranje” kon worden geregeld. Resultaat was dat voor dhr. Rus met zijn partner een compleet vip-arrangement werd geregeld, compleet met een meet&greet en foto moment met de cast. Rus zat nog op de HBS toen hij lid werd van de verzetsgroep van Daan Kloosterman in Goes. Hij hield zich bezig met de hulp aan onderduikers en verrichtte spionagewerk. Zo observeerde hij Duitse transporten via het spoor, een radiostation ten zuiden van Goes richting ‘s Gravenpolder en munitiedepots. Hij rapporteerde aan zijn commandant. De geheime zender stond bij een huisarts in Goes. Zijn berichten werden doorgezonden naar Middelburg die verbinding met Holland en Engeland had.

Voor het transport naar de theaterhangaar in Katwijk, waar deze bijzondere musical wordt opgevoerd, verleende de Koninklijke Marine spontaan en belangeloos medewerking en dankzij de RCKL (Rekwisieten Collectie Koninklijke Landmacht) werd het laatste deel van de reis afgelegd in een originele Willy Jeep.

Het museum is erg blij en trots om de Zeeuwse verzetsheld een onvergetelijke dag te hebben kunnen bezorgen. 

Rijdende Buffalo LTV-4 in collectie Bevrijdingsmuseum

Door Donald Roebling werd al in 1935 een rupsvoertuig ontwikkeld dat zich zowel in het water als op land kon voortbewegen. De gedachte was dat men hiermee moerasgebieden kon doorkruisen voor eventuele reddingswerken en bevoorrading. Het Korps Mariniers van de Verenigde Staten had hiervoor belangstelling; in 1941 kwamen de eerste beschikbaar. Het wapen werd LVT (Landing Vehicle Tracked) genoemd, maar door hun ligging in het water kregen ze de naam Alligator. Gezien het maritieme karakter van de oorlog in de Pacific werden alle beschikbare Alligators naar dit front gestuurd.

Op 6 juni 1944, bij de landing in Normandië, had men in West-Europa nog geen beschikking over dit amfibievoertuig. Het was pas in de nazomer van 1944 dat het voertuig hier in gebruik kwam. Het waren niet de Amerikanen maar de Britten die deze middelen hier voor het eerst inzetten. Hier kreeg het voertuig bekendheid onder de Britse benaming Buffalo.

De eerste inzet in West-Europa was op 9 oktober 1944 tijdens de landingsactie, vanuit Terneuzen, over de Braakman ten oosten van Hoofdplaat. Voor de Duitse verdediging was de aanwezigheid van de Buffalo’s volslagen onbekend en een amfibie aanval werd dan ook niet verwacht. Mede daardoor boekten de geallieerden een doorslaggevend succes in de strijd om West-Zeeuws-Vlaanderen.

 

Zoals bekend is het museum in het bezit van een Buffalo LTV-4. Dankzij onze technische vrijwilligers is deze na vele jaren inmiddels weer in staat zelfstandig te rijden. Klik hier voor meer informatie over dit unieke collectiestuk!

Jaar van Verzet  

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én als bron van inspiratie. De aangesloten organisaties zullen het verzet belichten binnen hun reguliere programma. Aanvullend hierop organiseren zij extra activiteiten. Ook het Bevrijdingsmuseum Zeeland participeert in dit themajaar.

Niet Weggooien
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken er bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren mocht het Bevrijdingsmuseum heel wat schenkingen ontvangen. Een van deze objecten willen we er in deze nieuwsbrief uitlichten. Wist u trouwens dat wij iedere maand een object uit de collectie op onze website publiceren? 

Leest u bijvoorbeeld het verhaal eens van een paravaan, die op zaterdag 13 november 2007 door hengelsportvereniging 't Sloe uit Nieuwdorp werd gevonden aan het strandje van de Kaloot nabij Borsele, precies aan de monding van de Westerschelde. U kunt dit verhaal lezen door hier te klikken.