Waarnemingskaart | Schelde

Deze (Duitse) waarnemingskaart, getekend in 1943 door een Duitse soldaat (K. Heynen), laat Walcheren zien vanuit het zuidwestelijkste punt van Zuid-Beveland.

Na de Bevrijding van Nieuwdorp (30 oktober 1944) gingen de gebroeders Kerpestein uit Vlissingen op onderzoek uit. De gebroeders, die op last van de Duitsers geëvacueerd waren bij de familie Bierens in Nieuwdorp liepen naar de zeedijk en vervolgde hun weg richting Borsele.

Onderweg kwamen zij een waarnemersbunker van de Duitsers tegen. Ze gingen naar binnen en zagen een panoramakaart van de kustlijn (van Zeeuws-Vlaanderen tot de Sloedam) aan de muur hangen. Omdat ze uit Vlissingen kwamen hadden ze enkel interesse in dit gedeelte van de kaart. Dit is dan ook het gedeelte wat onderdeel uitmaakt van onze collectie.

Deze waarnemersbunker maakte onderdeel uit van een artillerieopstelling die stond opgesteld tussen de boerderijen van Kees en Lau de Winter in de van Citters Polder (op deze locatie staat nu het bedrijf van Heerema).

object van de maand september 2015 1
Op de kaart ziet u punten die van te voren door de waarnemer zijn ingemeten (met afstanden). Dit zodat ze direct konden vuren over de juiste afstand.

object van de maand september 2015 2