Franse Periscoop | Vlissingen

Vanaf 10 mei kwamen verschillende Franse troepen, onder leiding van de Franse admiraal Charles Platon, in Zeeland aan. In de namiddag van 10 mei trok de Franse gemotoriseerde Groupement Bauchesne Zeeuws-Vlaanderen binnen en stak vervolgens bij Breskens de Westerschelde over.

Op 11 mei waren zij in westelijk Noord-Brabant aangekomen. Daarnaast landde op 11 mei over zee aangevoerde Franse infanterie met artillerie in Vlissingen en zowel in west- als oost-Zeeuws-Vlaanderen verscheen een Franse infanteriedivisie onder leiding van de generaals Deslaurens en Beaufrère. De doelstelling van de Fransen was de beveiliging van de Scheldemonding en het creëren van aansluiting met het geallieerde front in België.

Deze Franse periscoop is door een Franse soldaat achtergelaten ter hoogte van de Irislaan / Begonialaan in Vlissingen. De heer Zijta (schenker) vertelde ons het volgende:

 

De Franse soldaat wilde niet verder in het leger en is met behulp van twee Vlissingers naar een vissersboot in de haven gebracht. Ook voorzagen de Vlissingers de Fransman van nieuwe (burger)kleding en zorgden ervoor dat zijn militaire uniform, wapen, etc. werden gedumpt. 

Deze periscoop is altijd op zolder blijven liggen en op donderdag 31 juli 2014 geschonken aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland.