Souvenirs | J. Tissot van Patot

De zoon van Kapitein ter Zee J. Tissot van Patot verrijkte onze collectie met een kist vol items. Naast snoepblikjes en een doos met schoonmaakspullen voor een pistool zijn de drie helmen het meest opvallend. Een ervan is voorzien van een gele stip op de voorkant. Dit geeft een lichtgevende gloed zodat de soldaten elkaar in het donker konden zien. De tweede Engelse helm is donkerblauw en droeg hij tijdens "de Slag om de Schelde" en daarna. De derde helm is een Duitse helm die hij eind 1944 gevonden heeft in Vlissingen en altijd als souvenir bewaard heeft.

Vanaf februari 1921 werd hij ingezet voor Nederlands Indië, waar hij aan boord is van onder meer de Van Doorn, de Van Gogh, de Serdang en de Tydeman.

In 1940 vertrekt dhr. Tissot van Patot, inmiddels Kapitein Luitenant ter Zee, vanuit zijn woonplaats Den Haag naar Engeland aan boord van de Hr. Ms. Z7, een Nederlandse torpedoboot. Zijn vrouw ging met hun vier kinderen naar Zeist. In 1944 nam hij deel aan de landing van Walcheren. Een jaar later werd hij benoemd tot Kapitein ter Zee. In 1955 ging hij met pensioen. Hij overleed in 1988.