Waffen-SS Jas - ’s-Heer Abtskerke

Op zaterdag 20 september bezocht John Sulkowski uit Amerika het Bevrijdingsmuseum. Zijn vader was de (in 1944) 23-jarige 2/Lt. Joseph (Joe) T. Sulkowski uit Everson, Pennsylvania.  

70 jaar geleden, op 18 september 1944 crashte de B24-Liberator waar Joe inzat bij kwekerij Westhof in Heinkenszand. Gelukkig kon Joe zichzelf per parachute in veiligheid brengen. Eenmaal geland, kon hij met behulp van de verzetsgroep "De Groep Griep" onderduiken in Heinkenszand, later verhuisde hij naar ’s-Heer Abtskerke tot na de Bevrijding. 

Eenmaal geland, wist hij zich te verschuilen in een schuur van de Helenahoeve in Heinkenszand, waarna het plaatselijke verzet “de Groep Griep” hem een schuilplaats bood in de pastorie van ’s-Heer Abtskerke. Samen met een andere gevluchte vliegenier, flankschutter S/Sgt Loyce Ely, bleef hij daar tot aan de bevrijding. 

Op dinsdagmorgen, de dag na de bevrijding, bezocht Joe Sulkowski samen met verzetsman Piet van den Dries de Helenahoeve. Joe wilde graag de familie bedanken en de plek nog een keer bezoeken, waar hij verborgen had gezeten, maar hij kwam ook om zijn bomberjack terug te halen, dat de eigenaar van de boerderij voor hem bewaard had. ’s Middags liepen Joe Sulkowski en Loyce Ely samen met twee verzetsmannen uit ’s-Heer Abtskerke, de boer en handelaar Bastiaan Markusse en de gewapende agent Boidin, met vijf Duitse gevangenen 2,5 kilometer naar ’s Gravenpolder.

 


Daar aangekomen leverden ze de gevangenen over aan de Canadezen, waarna deze werden geïnterneerd in het fort Ellewoutsdijk. Een Canadese majoor van een tankeenheid was zeer gecharmeerd van de warme leren pilotenjas die Joe net had opgehaald. Omdat het een koude herfst was, bood Joe hem die aan, waarna de majoor Joe in ruil een Duitse winterjas van de Waffen-SS gaf, die hij ergens als souvenir had opgepikt.

De familie Sulkowski was speciaal naar Nederland gekomen i.v.m. de herdenking die Mark van den Dries (auteur van het boek: Noodsein Boven Zeeland) organiseerde op zaterdag 20 september jl. ter nagedachtenis aan de crash. De zoon van Joe Sulkowski, John en zijn kleinzoon Tom bezochten na de herdenking het Bevrijdingsmuseum waar ze de winterjas van de Waffen-SS overdroegen aan het Bevrijdingsmuseum zodat het verhaal bewaard blijft voor de volgende generaties. 

object van de maand oktober 2014 2
Hans van Dam van het Bevrijdingsmuseum, kleinzoon Tom Sulkowski, John Sulkowski en Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum (vlnr)