Wederopbouw Middelburg

De wederopbouw van het stadshart van Middelburg was een gigantische opgave. Burgemeester Van Walré de Bordes leek niettemin optimistisch: ‘Middelburg kan mooier opgebouwd worden dan het is geweest!’ Bij iedere vorm van planmakerij was men echter wel bijzonder afhankelijk van de opstelling van de Duitse bezetter.

De herbouwpanden van Middelburg zijn vandaag de dag nog altijd herkenbaar aan de gevelsteen van de Middelburgse adelaar, die als feniks uit de as van het vuur van 1940 herrijst. Ondanks de snelle stopzetting van de herbouw werd de architectonische basis voor het herstel gelegd tijdens de bezettingsjaren.

Het Bevrijdingsmuseum heeft twee originele gevelstenen in de collectie .

Meer over de wederopbouw van Middelburg vindt u op de website van het Zeeuws Archief.