Schilderij | ZEELAND’S PATHFINDER

Dit schilderij is een eerbetoon aan de bemanning van de Lancaster PB667 van het 7e squadron. Op 20 maart 1945 crashte het toestel met de markeringen MG-Q (Queeny) op de terugweg van een missie op Recklinghausen in het Ruhrgebied.

Het toestel was boven Schouwen-Duiveland geraakt door Flak geschut en kon Engeland niet meer bereiken. Tijdens een poging om een noodlanding te maken brak de vleugel van het toestel en kwamen alle bemanningsleden om het leven.

Het schilderij toont de Lancaster Mk3 in de kleuren van het 7e squadron Pathfinder Force vliegend over een deltagebied tijdens zonsopkomst.

Pathfinder toestellen waren uitgerust met standaard navigatiemiddelen en speciale voorzieningen om de doelen voor de bommenwerpers die later boven het doelgebied verschenen te markeren. Op het schilderij zien we de neus antennes van het Rebecca systeem waarmee toestellen naar huis vlogen en de ronde koepel onder het toestel waarin een deel van de H2S radar huisde.


Met de H2S kon de grond onder het toestel in kaart worden gebracht. Een speciaal apparaat wat niet aan de buitenkant van het toestel zichtbaar is is het OBOE systeem. Hiermee kon men een toestel precies boven het doelgebied brengen en zelfs de markeringen afwerpen. De PB667 was verder uitgerust met het Carpet systeem waarmee de overal in Europa opgestelde Duitse grondradar kon worden verstoord.