Helm | Weerbaarheidsafdeling

Anton Mussert (Werkendam, 11 mei 1894 – Den Haag, 7 mei 1946) is een Nederlands ingenieur en de oprichter en leider van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). Al in de jaren voor, maar later ook tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreert hij openlijk met de nazi's. De NSB-ers en hun sympathisanten zien hem als de leider van Nederland. 

In 1932 richt Mussert de WA (Weerbaarheidsafdeling) op: een paramilitaire organisatie van zwart geüniformeerde NSB'ers. Vanwege hun zwarte uniformen worden ze vaak aangeduid als “zwarthemden”. De WA moet de NSB beschermen tegen aanvallen van politieke tegenstanders. Eind 1935 besluit Mussert de WA weer op te heffen, maar hij doet dit met name om een verbod van de regering voor te zijn. Na de komst van de Duitsers in mei 1940 manifesteren de zwarte soldaten, zoals zij zichzelf graag noemen, zich echter onmiddellijk in een nieuw uniform.  De leden van de WA zijn officieel ongewapend, maar ze treden vaak op als paramilitaire knokploegen in de Joodse wijken. Verder zijn veel leden van de WA zijn ook aangesloten bij het collaborerende Vrijwilligerslegioen Nederland, bij de Landstorm of bij de Landwacht. Fanatiek voeren zij Musserts opdracht de straat te veroveren uit.

Na de bevrijding wordt Mussert ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

 

De WA had eigen uniformen met bijbehorende helmen. Van deze Nederlandse helm (model 1934) is de roodkoperen Nederlandse leeuw aan de voorzijde verwijderd. De helm is vervolgens geheel  zwart geschilderd en aan beide zijkanten is er een zgn. wolfsangel (dit teken werd tijdens de WOII gebruikt door de NSB) op aangebracht. 

Deze helm is achtergebleven in Goes (Zuid-Beveland).

object van de maand juli 2017 4