Seinpistool | Vlissingen

Toon Lijkema is geboren op 6 mei 1932, hij is dus acht jaar oud wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen. Het gezin Lijkema woont aan de Middelburgsestraat in Oost-Souburg en ze blijven daar wonen totdat ze noodgedwongen, na de innundatie van Walcheren, verhuizen naar de Kanaalstraat. Het huis is eigendom van de gezusters Pieterse, maar die worden na het onderwater zetten van Walcheren verplicht geëvacueerd. De familie Lijkema mag wel in het ondergelopen Souburg blijven wonen, want vader Lijkema is timmerman en dat iets dat voor de Duitsers nog van pas kan komen.

Na de Bevrijding in november 1944 gaat Toon, inmiddels 12 jaar oud, met een aantal vrienden regelmatig een kijkje nemen bij de Duitse bunkers in de omgeving van de Vlissingse Buitenhaven. De Duitsers hebben er van alles achtergelaten  en dus is er voor de jongens van alles te beleven en nog meer te vinden.

In het voorjaar van 1945 gaat Toon op pad naar de Oude Havenweg bij de Buitenhaven, dit maal om gras te snijden voor zijn konijn. Dan vindt hij tot zijn eigen verbazing een Duits seinpistool. Hij neemt het (samen met het gras voor het konijn) mee naar huis. Sindsdien bewaart Toon het pistool goed, tot hij op 5 april 2017 het wapen overdraagt aan ons museum.

Het betreft een pistool van het merk ERMA. De naam ERMA is een afkorting van de in 1922 opgerichte Erfurter Maschinen- und Werkzeugfabrik Bertold Geipel GmbH te Erfurt.  

object van de maand oktober 2017 4

object van de maand oktober 2017 1
Kanaalstraat – de familie Lijkema woont bij het pijltje (Hoek Kanaalstraat/Vlissingsestraat)

object van de maand oktober 2017 2Rechts Boekhandel Van Der Peyl, waar dagblad Trouw werd gedrukt. Toon Lijkema zit in het bootje rechts.

object van de maand oktober 2017 3Toon Lijkema wijst (2017, dus 72 jaar later!)  de vindplaats van het pistool aan. Nog steeds gras, maar de klinkerweg is inmiddels al jaren geasfalteerd.